"Ontdek het verhaal over graffiti en creëer jouw weg!"
Hoi!
Ik ben Lavina Deprez en net zoals velen onder jullie, vind ik graffiti een van de vele dingen die een stad maakt of kraakt. Zelf weet ik er niet veel over. Daarom zocht ik graffiti-artiest Flowz op voor een gesprek. Hij begon op 15-jarige leeftijd met graffitispuiten. Ook hij wil jongeren aanmoedigen om met deze kunstvorm aan de slag te gaan. Tegelijk ben ik benieuwd naar de link tussen jong zijn en graffiti. Het is een blijvend rebellerende actie, kijk maar naar zijn geschiedenis.
Tussen mijn research door zal je de stem van Flowz te horen krijgen. Hij leidde me rond in de graffiti-wereld. Zelf heeft hij wat tegenslag meegemaakt en daarom verzamelt hij tips en tricks. Zodat jongeren eruit kunnen leren.
Tekst door Lavina Deprez
Illustratie door & interview met Flowz
'Graffiti' is ouder dan je denkt
Wat velen niet weten, is dat graffiti al bestond bij de holbewoners. Toen ze tekeningen achterlieten in hun grotten. Deze werden beschouwd als kunst, wat in de huidige vorm niet altijd het geval is. Het woord zelf is afgeleid van het Italiaanse woord: ‘Graffiato’. Wat ‘ingekrast’ betekent.
Maar ook in de oudheid speelde dit een belangrijke rol. Zo hebben ze in Pompeii heel wat bekladde muren teruggevonden. Waar de muren gebruikt werden om advertenties, gedichten en politieke boodschappen te verspreiden. Maar dit is natuurlijk niet waar het hele fenomeen graffiti rond is begonnen. Zo kreeg graffiti pas echte faam rond de jaren '60 in Amerika. Deze werd gebruikt als expressiemethode door jongeren. Vooral in stedelijke gebieden waar jongeren met hun viltstift en spuitbus rondtrokken. Het is ook zo toen dat men woorden en regels zocht om zichzelf te kunnen ontplooien, samen met een hele community op één speelplaats: de stad. Zo ontstond er een volledige jongerentaal in 'the scene'. Zo heb je de term ‘tags', 'characters', 'pieces', ... De uitleg van deze termen kan je onderaan terugvinden.
Rond de jaren '80 kwam dit fenomeen bij ons in Europa terecht. Sinds het ontstaan in de huidige vorm, 20 jaar daarvoor, werd graffiti opnieuw herkend als legitieme kunstvorm. Met zijn dynamische stokmannetjes zorgde Keith Haring hiervoor. De kunstenaars waren zich bewust dat ze deel begonnen uit te maken van de kunststroming 'streetart'. Samen met breakdance, hiphop en dj'ing vormen ze de vier pijlers van de hiphopcultuur. Wat hun kern is: creatieve zelfexpressie en herkomst uit dezelfde stedelijke omgeving.
Graffiti bestond al in de jaren '70. Nog altijd staan alle straten vol. Graffers blijven hun ding doen. Maar een stad kan ervoor kiezen dit kapot te maken om zo hun propere imago te behouden.
Alle begin is moeizaam
Dat graffiti ons als buitenstaander intrigeert, is begrijpelijk. Mensen die het echt willen, dompelen zich onder in deze wereld. Zo kan iedereen met een spuitbus op een muur iets schrijven. Ben je gedreven? Dan maak je er een ware art piece van, net zoals echte straatkunstenaars. Er zit veel meer verscholen achter graffiti dan een jong persoon met een spuitbus in de hand. Het is jouw eigen verhaal, missie en motivatie dat ervoor zorgt dat je je skills verder aanscherpt. Hierdoor ga je jezelf openstellen en dus ook nieuwe ideeën kunnen opdoen. Waardoor je blijft groeien.
Zelfs de beste graffer is ergens begonnen. Moeilijk te geloven? Lees dan zeker eens de boeken die hieronder in de bronnenlijst staan!
Stel je eens de adrenaline voor van een graffer als Jesse (Koopman, 2008, p. 10), gedreven door competitiedrang. Toen mensen hem begonnen aan te spreken over zijn werk, groeide zijn drang. Bij Zedz (Koopman, 2008, p. 12) is het allemaal begonnen toen hij opkeek naar een crew.
De drang om mijn kunst uit te brengen was zo groot. Dus motiveerde ik mezelf niet op te geven, ook al was ik slecht. Want iedereen begint als een 'toy'. Na een tijdje evolueerde ik en begon ik een 'bomber' te worden.
Waar kan je beginnen?
Als beginnende artiest wil je alleen maar verbeteren. En wat ga je doen als graffitispuiter? Je trekt de straat op. Want daar gebeurt het 'echte werk'. Of dat vertelde Flowz me toch. Veel jongeren hebben niet door dat je tegenwoordig heel wat ondersteuning kan krijgen om je kunst uit te brengen, te verbeteren, ... En het beste van alles? Het kan allemaal legaal zonder latere problemen. Op deze cursussen en evenementen kom je in contact met de technieken. Maar dat niet alleen. Je komt een stapje dichter bij de community met levels en unspoken rules. Want het is meer dan een lelijke muur bekladden. Onderaan vind je een kleine lijst met tips.
De mensen moeten hun ding doen en niet te veel nadenken. Zo doe ik nu ook wat ik wil. Breaking the system.
Tips
Waar wacht je nog op? Doorheen deze tekst heb ik getoond dat graffiti meer dan een muur bekladden is. Er zit geschiedenis, cultuur en een community achter. Je hoeft niet goed te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit, moed en vooral een goede drijfveer. Er bestaan geen vereisten om graffer te worden. Het is jij die dit beslist.
- Zoek hier de graffiti zones in je buurt op
- Oefenen is key
- Probeer nieuwe dingen uit, experimenteer!
- Zoek je eigen missie
Leuke initiatieven
- Verf op Colour the Streets samen met een diverse groep en volg een eerste workshop!
- Vind alle straatkunst in je stad terug via de Street Art cities app. Woon je in Gent? Check dan zeker het Sorry, Not Sorry streetart plan.
- Experimenteer met verschillende caps en technieken tijdens De Avonden.
- Bekijk de tijdelijke murals van startende artiesten op Le Mur.
Bronnenlijst
1. Van Walderveen, S. (2014, november 1). Graffiti uit Pompeii. Romeins Pompeii. https://www.romeinspompeii.net/graffiti.html
2. GOMAD Urban Art Studio, G.U.A.S. (2022, januari 28). De geschiedenis van graffiti. Gomadgraffix.nl. https://gomadgraffix.nl/de-geschiedenis-van-graffiti/
3. Giulia BLocal en Alex Pope, G. B. en A. P. (2021, 1 april). Geschiedenis graffiti en street art: de jaren ’80 en ’90. Straatmuseum. https://straatmuseum.com/nl/blog/geschiedenis-graffiti-en-street-art-de-jaren-80-en-90
4. Gaudi Tekenen, G. T. (z.d.). Streetart. https://www.gauditekenen.nl/streetart-banksy/#:~:text=In%20het%20begin%20van%20de,een%20uiting%20van%20'vandalisme'
5. Koopman, R. (2008). De leidse school: de geschiedenis en ontwikkeling van de Leidse graffiticultuur.
6. One week with 1UP. (2018). Manco, T., & Riva, G. (2022). Concrete Playground: Memory Betoncentrhb: Concrete Playground.
7. Combs, D., Camerota, R., & Combs, H. (2008). PEEL: The Art of the Sticker. Mark Batty Publisher.
Verklarende woordenlijst
- Tag = handtekening met stift of spuitbus
- Throw up = een grote tag met 1 of 2 kleuren uitgewerkt, in detail
- Piece = een schildering dat bestaat uit gevulde letters met een omranding
- Bomben = graffen of graffitispuiten
- Bomber = overal je tag zetten met graffiti
- Toy = beginner
- Writer = iemand die in de eigen stijl tagt